sâmbătă, 11 decembrie 2010

Ce este un blog si cum se creeaza ?

In fiecare zi, apar oportunitati imense prin intermediul internetului, in lumea tumultoasa a afacerilor.Stand in fata calculatorului, pe langa activitatile tale obisnuite poti lansa o afacere online de mare succes, de unul singur, fara investitii financiare sau efort, intr-un timp oarecum scurt.

Primul pas in demararea unei afaceri pe net ar fi sa-ti creezi un blog.

Ce este un blog?


Un blog este un site usor de facut si utilizat, unde iti poti publica ideile, pozele,inregistrarile video si unde poti sa comunici cu alti oameni.
Blogul poate fi forma actualizata, modernizata a unui jurnal. Poate fi o modalitate de a-ti exprima gandurile. Sunt cuvintele tale adresate intregii lumi, iar lumea intreaga iti poate deveni spectator.

Blogul poate fi tot ce-ti doresti tu sa fie. Exista bloguri de nenumarate feluri, iar ceea ce le face atat de captivante este tocmai deplina libertate, absenta regulilor.

In cateva cuvinte, blogul este un site, unde se posteaza in mod regulat. Ceea ce este nou este afisat in partea de sus a paginii. Vizitatorii pot comenta, pot lasa link-uri sau iti poti trimite comentariile lor. Tu hotarasti daca oferi sau nu dreptul la replica.

De cand au fost lansate primele bloguri, acestea au remodelat fata actuala a Internetului pentru ca au oferit un glas gandurilor utilizatorilor si posibilitatea ca acestia sa intre in legatura unii cu altii. Caci atributele unui blog se pot rezuma intr-un cuvant: Comunica!

Unele persoane folosesc blogul ca pe o maniera de a-si organiza gandurile cele mai intime, in timp ce altii trateaza in ele teme de interes general ce pot influenta viata a mii de oameni sau isi exprima opinii a caror publicare ar fi imposibila in alte medii. Poti face asta! Sau poti scrie, pur si simplu, despre tine. Orice ai avea de spus, blogul este instrumentul ideal.

Pui pozele preferate
Exista un buton pentru uploadarea fotografiilor pe interfata. Tot ce trebuie sa faci este sa apesi pe acesta fie ca fotografia respectiva este in computerul tau, fie ca este deja pe web.

Comunici cu prietenii
Un alt avantaj este faptul ca detii control asupra celor care iti pot accesa blogul... pot fi cativa prieteni sau lumea intreaga.

Poti permite afisarea comentariilor sau poti sterge ceea ce nu iti place.

Cel mai rapid poti intelege cum functioneaza un blog pur si simplu incercand sa creezi unul.

Toate acestea in mai putin de 5 minute.

Ce se va intampla in continuare? Depinde numai de tine. Depinde de tine, de imaginatia si de cat de interesant stii sa te dezvalui pentru a putea demara ceea ce s-ar putea incheia ca o aventura palpitanta.

Blogger este cea mai buna optiune. Este gratuit, usor de creat si usor de administrat.

Dar sa incepem si sa vedem cum se creaza un blog pe Blogger - Blogspot.

cum se creeaza un blog pe Blogger ?


In primul rand trebuie sa va duceti la pagina de start Blogger.
Daca aveti un cont Google va puteti conecta folosind adresa de email Gmail si parola de la cont. Introduceti datele ca in imaginea de jos.

Daca nu aveti un cont Google va puteti face unul foarte usor. Dati click pe "Incepeti" si se va deschide o pagina ca in poza de mai jos.


Introduceti datele asa cum vi se cere. Srieti o adresa de email daca aveti, dar atentie , trebuie retinuta deoarece cu ea va veti conecta la Blogger - blogspot.
Alegeti o parola mai mare de 8 litere si scrieti-o in casuta respectiva.

Numele de afisare: este numele folosit pentru a va semna articolele din blog.

Apoi scrieti literele din imagine si bifati acceptarea conditiilor. Dati click pe "Continuare"

Ok, sunteti gata sa va creati propriul blog pe blogspot. De ce blogspot? Pentru ca asta va fi terminatia url-ului blogului. Pentru a intelege despre ce este vorba va voi da cateva exemple legate de url, domeniu si subdomeniu.

Url-ul este o adresa de web cum ar fi: http://www.blogspot.com
Domeniul este de genul: blogspot.com
Subdomeniu: fa-ti-un-blog.blogspot.com

Deci adresa blogului va fi asa: fa-ti-un-blog.blogspot.com. Vezi imaginea de mai jos. Adresa o puteti schimba oricand, daca este disponibila, dar e bine sa o schimbati la inceput cand blogul nu este prea cunoscut.

Scrieti adresa si dati clic pe "Verificati disponibilitatea". Veti vedea ca va fi destul de greu sa gasiti una disponibila, mai ales daca este un blog de nisa pentru ca sunt deja foarte multe bloguri facute.

Alegeti un titlu pentru blog si apoi scrieti literele pentru verificare. In legatura cu titlu blogului ar fi bine sa fie asemanator cu adresa, de exemplu ”Cum sa-ti faci un blog?
Dupa ce ati ales titlul si adresa blogului dati clic pe "Continuati".




Ati ajuns pe pagina unde va veti alege un sablon (template) pentru blog. Bifati unul din sabloane si dati clic pe  "Continuati".Nu va faceti griji, il puteti schimba oricand doriti si chiar puteti sa instalati un template din sutele care sunt pe internet.


Gata, blogul tau este facut. De acum puteti sa incepeti sa va scrieti articolele.

27 de comentarii:

  1. Buna , eu am un blog dar nimeni nu-mi trimite un comentariu .Ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Iuliana, ti-am vazut blogul este dragut, dar permite-mi sa-ti fac o sugestie: sunt convinsa ca iti place rozul, dar in cazul unei pagini web ar trebui sa folosesti niste nuante mai estompate, de la care sa nu te doara ochii.
    Cat priveste faptul ca nu ai primit comentarii, va trebui sa mai ai putina rabdare.
    Blogul este nou creat si nu prea ai vizitatori.
    In plus, casuta de dialog pentru comentarii nu este vizibila, deci chiar daca cineva ar dori sa-ti lase un comentariu ar trebui sa caute cu atentie ca s-o gaseasca.
    Oricum iti doresc mult succes !

    RăspundețiȘtergere
  3. Mersy pentru comentariu dar ce inseamna "estompate" ? Si mi-ai ghicit culoarea . Cati ani ai ? Eu am 10 ani . Stiu ca pun multe intrebari dar sper sa nu te superi !

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea Iuliana, imi pare rau ca nu am reusit sa-ti raspund la mesaje mai repede, dar am fost foarte ocupata in ultimele zile.
    Vreau sa te felicit pentru blogul tau, sa stii ca este o mare realizare pentru o fetita de 10 ani.Sunt foarte multi oameni, mai mari decat tine, care habar n-au cum sa faca un blog.
    Estompat inseamna ceva sters, Nu vreau sa schimbi culoarea, dar poti sa o faci putin mai deschisa, daca vrei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut lempicka
    De unde sti ca nu costa ?
    Eu cand am vrut sa imi fac un blog imi aprea 19.00 $.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate blogurile mele(inclusiv acesta),facute prin intermediul platformei Blogger au fost gratuite

      Ștergere
  6. Buna, mi-am facut un blog pe platforma Blogger. La setari imi arata adresa ---.blogspot.com, insa atunci cand distribui adresa blogului adresa afisata este ....blogspot.it. Am facut blogul din Italia, insa as dori sa fie .com pentru ca scriu in limba romana. Cum as putea sa modific, este posibil?

    RăspundețiȘtergere
  7. Din cate stiu eu, nu cred ca poti modifica, pentru ca cei de la Google se folosesc de IP-ul de unde ti-ai facut blogul si te-a localizat pe Italia, deci ti-au atribuit extensia .it

    RăspundețiȘtergere
  8. SAlut poate sa ma ajute cnva nu stiu sa ami fac adresa de email poate sa ma ajute cnva rog

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intri pe pagina ro.yahoo.com
      In dreapta sus dai click pe "Sign in"
      Se deschide o fereastra cu Yahoo Romania, iar in partea de jos a ferestrei apare
      "Sunteti nou in reteaua Yahoo?
      Inscrieti-va pt un cont nou "(cu albastru), dai click si se deschide o pagina cu inscriere, completezi datele tale si dai click pe "Creeaza cont"

      Ștergere
  9. Buna, am si eu o intrebare. In momentul in care distribui, de exemplu, pe Facebook un articol de pe blog inaintea titlului imi apare si numele. Practic, arata cam asa: numele:titlul articolului. Cum as putea sa elimin numele dinaintea titlului? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ai avut o metoda diferita de a distribui...
      Spre exemplu, pe facebook unde scrie "What's on your mind" scrii textul, apoi copiezi cu copy-paste adresa paginii de web pe care vrei s-o promovezi si dai clik pe post

      Ștergere
  10. Buna! As avea si eu o intrebare: cand publici mai multe articole, cititorilor o sa le apra unul in continuarea celuilalt sau numai articolul cautat?

    RăspundețiȘtergere
  11. O sa le apara in ordinea publicarii, dupa data

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna! Am o intrebare pentru tine. Eu sunt noua in chestia asta cu bloggurile. Cum imi pot face adresa de blog? Orice adresa imi pun mie imi apare ca e nevalida sau neacceptata.

    RăspundețiȘtergere
  13. Este destul de greu sa gasiti una disponibila, mai ales daca este un blog de nisa pentru ca sunt deja foarte multe bloguri facute.Incercati mai multe variante asemanatoare utilizand caracterele care sunt acceptate.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cum se poate face bani din blog? Am întrebat și acum o săptămână... Nu apar comentariul meu..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Bianca, imi cer scuze ca nu ti-am raspuns la mesaj, dar am fost foarte ocupata in ultima perioada.Banii din bloguri se fac din publicitate, cu cat ai mai multi vizitatori pe blog,cu atat creste si vizibilitatea ta pe web si deci mai multe companii interesate sa-si puna diverse reclame pe blogul tau.Sunt mai multe aplicatii(cum este si Adsense de la Google pe care l-am descris in paginile blogului).Comentariile nu apar pe blog pentru ca sunt moderate de mine, ele sunt vizibile doar pentru mine pana in momentul in care decid sa le public, si aceasta decizie o iau din mai multe motive, una ar fi ca multi dintre cititorii mei doresc sa-si pastreze anonimatul.
      De asemenea, am vazut ca mi-ai lasat un mesaj in legatura cu afacerea online. Daca citeai putin mai atenta postarea ai fi observat ca eu ceream o adresa de email, pentru a putea comunica (adresa pe care nu imi permit sa o fac publica,motivele sunt evidente!!!).Nu cer aceasta adresa de email decat pentru faptul ca in aceasta afacere este necesar sa trimit diverse fisiere si este cea mai accesibila modalitate de a face acest lucru.

      Ștergere
  15. Te rog spunemi de ce nu mi se permite sa aplic anunțurile adsense pe blog ?
    Imi poți explica cum sa fac asta ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai primit codul de publicitate?
      Mai multe detalii gasesti pe pagina
      http://fa-ti-un-blog.blogspot.ro/p/cum-poti-castiga-bani-cu-blogul-tau.html

      Ștergere
  16. Buna, imi doresc sa imi fac un blog cu teme gastronomice, insa ma intereseaza practic sa am un beneficiu material din aceasta acțiune. Imi poti spune concret cum se castiga din blogging? Am urmat pașii de concepere si nicaieri nu era menționat un nr de cont, cum as putea intra in posesia unor sume ce mi se cuvin, presupunând ca este accesat si vizualizat? Cine plateste concret, cum? Multumesc si te felicit pt munca ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se castiga din publicitate.Programul Adsense pe care l-am descris in paginile acestui blog este o sursa de venit, cu cat ai mai multe vizualizari cu atat creste si valoarea blogului tau si implicit si castigurile din reclamele care vor fi afisate pe blog.Mai multe detalii pe pagina http://fa-ti-un-blog.blogspot.ro/p/cum-poti-castiga-bani-cu-blogul-tau.html

      Ștergere
    2. Am uitat sa precizez ca Google plateste si exista mai multe optiuni pentru configurarea modalitatii de primire a banilor.Eu am optat pentru Western Union.Exemplu aici
      http://fa-ti-un-blog.blogspot.ro/p/plata-adsense.html

      Ștergere
  17. Buna! Am o mare problema si am nevoie de ajutor urgent!!!Mi-am facut un blog dar vreau sa il sterg. Nu stiu cum sa procedez!!!Ma puteti ajuta?

    RăspundețiȘtergere
  18. In tabloul de bord, click la postari, apoi la cele publicate,bifezi postarea si alegi optiunea stergere.
    Daca ai pagini pe care doresti sa le stergi se procedeaza in mod similar.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna seara iempicka,poti te rog sa te uiti putin pe blogul meu si sa.mi spui ce ar mai trebui facut?,multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa personalizezi putin blogul si sa aduci mai multa informatie, sa scrii articole mai ample.Daca doresti sa adaugi un videoclip de pe youtube, vezi mai multe detalii pe pagina "Cum sa pui un video de pe youtube pe blog" (o gasesti in meniul din partea dreapta sus a blogului)

      Ștergere